Foto av Svensk moussaka från WW ViktVäktarna

Svensk moussaka

10
10
5
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 25 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 tim 10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Moussaka - en klassisk rätt från medelhavet och Mellanöstern med aubergine och lammfärs. Här har vi gjort en försvenskad variant med nötfärs och potatis. Supergod för hela familjen!

Ingredienser

Potatis

800 g, mjölig

Rapsolja

2 tsk

Lök

2 st, gul/gula

Margarin flytande 80%

1 tsk

Nötfärs 10%

300 g

Tomater, krossade

1 förp

Tomatpuré

1 msk

Vitlök

1 klyfta(or)

Köttbuljongtärning

1 st

Basilika

1 tsk, torkad

Ost riven 17%

1 dl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg i en plastpåse med olja och salt och blanda runt. Lägg över i en ugnsfast form. Sätt in i ugn tills potatisen nästan är mjuk, ca 30 minuter.
  3. Skala och hacka lök. Hetta upp margarin i en stekpanna och bryn löken tillsammans med färs. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, pressad vitlök, buljongtärning och basilika. Smaka av med salt och peppar. Småkoka såsen under lock 10-15 minuter.
  4. Bre köttfärssås över potatisen, strö över osten och gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  5. Servera med sallad.