ViktVäktarna - Teriyakilax med ponzustekta grönsaker

Teriyakilax med ponzustekta grönsaker

11
Points®
Total tid
35 min
Tillagningstid
35 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Hej och välkommen till din nya favoriträtt! Ugnsbakad lax med sesamfrön och teriyakisås, svart ris, härliga grönsaker och svamp stekta med vitlök, ingefära, chili, lime och ponzu, och så dessutom rostade cashewnötter. Passar lika bäst till vardags som till helgen, så ofta som möjligt bara.

Ingredienser

Svart ris

2 dl

Sparrisbroccoli (Bellaverde)

200 g

Sparris

1 knippe(n)

Pak choi

2 st

Ingefära

1 bit(ar)

Vitlök

2 klyfta(or)

Chilipeppar

2 st, röd/röda

Lax

600 g

Teriyakisås

1½ dl

Sesamfrön

1 msk

Sesamolja

2 tsk

Shiitake

250 g

Ponzu (citrussoja)

1 dl

Lime

1 st

Rörsocker

2 tsk

Cashewnötter

½ dl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  3. Dela sparrisbroccoli i mindre bitar, bryt av den torra botten på sparrisen och dela pak choi på längden. Finhacka ingefära, vitlök och chili.
  4. Lägg lax i en ugnsfast form, salta och pensla med teriyakisås. Toppa med sesamfrön och sätt in i ugnen ca 10 minuter eller tills den är så genomstekt du vill ha den.
  5. Hetta upp olja i en stor panna och stek sparrisbroccoli, svamp och sparris tills de fått ordentligt med färg. Låt pak choi, ingefära, vitlök och chili steka med hastigt och tillsätt sedan ponzu, pressad lime och socker. Låt koka in något.
  6. Rosta nötterna i en torr panna.
  7. Servera laxen med ris och grönsaker. Toppa med nötter.

Anteckning

Hittar du inte ponzu, ersätt med japansk soja och pressad citronsaft. För att säkerställa att grönsakerna får ordentligt med färg utan att bli för mjuka kan du använda två stekpannor.