ViktVäktarna - Tomatrisotto

Tomatrisotto

12
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En klassisk tomatrisotto funkar alltid, vare sig det är en lyxig vardagskväll eller du ska bjuda vänner eller familj på helgmiddag.

Ingredienser

Vatten

8 dl

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Purjolök

1 bit(ar)

Vitlök

2 klyfta(or)

Smör

2 tsk

Tomatpuré

3 msk

Saffran

1 pkt

Arborioris

3 dl

Matlagningsvin, vitt

2 dl

Parmesanost

2 dl

Instruktioner

  1. Koka upp vatten med buljongtärningar och håll den varm.
  2. Finhacka purjolök och vitlök.
  3. Smält smör i en djup panna och stek purjolök och vitlök några minuter. Blanda ner tomatpuré, saffran och ris och låt steka med ytterligare några minuter.
  4. Häll på matlagningsvin och reducera tills ungefär hälften kokat bort, rör om hela tiden. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljong lite i taget, börja med ca 3 dl och sedan 1 dl efterhand som riset suger upp buljongen. Rör om ofta. Riset är klart när det är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt). Konsistensen ska vara som en gröt.
  5. Blanda ner ost och låt den smälta. Smaka av med lite nymalen svartpeppar.