ViktVäktarna - Turkiska ägg med chiliolja (çilbir)

Turkiska ägg med chiliolja (çilbir)

1
Points® value
Total tid
15 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Çilbir, även kallade turkiska ägg, är en grym frukost eller brunch! Pocherade ägg serveras på en bädd av vitlöksyoghurt och toppas sedan med chiliolja och koriander. Det är också väldigt gott att servera en bit stekt eller rostat bröd till.

Ingredienser

Chilipeppar

1 st, röd/röda

Olivolja

4 tsk

Paprikapulver

½ tsk, rökt

Grekisk yoghurt 0%

4 dl

Vitlök

1 klyfta(or)

Citron

½ st

Vatten

1½ dl

Ättikssprit

1 msk

Salt

1 tsk

Ägg

4 st

Koriander

2 msk

Instruktioner

  1. Skiva chili tunt.
  2. Värm olja i en liten kastrull och fräs paprikapulver och det mesta av chilin på låg värme tills det börjar bubbla. Ta från värmen.
  3. Blanda yoghurt med riven vitlök, rivet citronskal och pressad citronsaft.
  4. Koka upp en kastrull med vatten. Blanda ner ättika och salt. Knäck äggen i varsin kopp. Håll vattnet sjudande och gör en virvel i vattnet med en sked. Släpp sedan ner äggen, ett i taget, i kastrullen. Låt sjuda 3 minuter. Lyft upp äggen med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Fördela yoghurt i fyra skålar och fyll på med ägg, chiliolja, resterande chili, koriander och lite extra paprikapulver.