ViktVäktarna - Ugnsbakad lax med krossad jordärtskocka

Ugnsbakad lax med krossad jordärtskocka

11
Points®
Total tid
45 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Låt oss prata lite om den krossade jordärtskockan i denna rätt, som utan tvekan är stjärnan. Kokta jordärtskockor krossas lätt med handen, toppas med en blandning av hackade hasselnötter, parmesan, rivet citronskal och pressad vitlök för att sedan rostas i ugnen. Vad du än serverar till kommer det bli gott!

Ingredienser

Jordärtskocka

1 kg

Hasselnötter

1 dl, hackad/hackat

Parmesanost

2 dl

Citron

1 st

Vitlök

1 klyfta(or)

Lax

600 g

Dragon

2 msk, hackad

Fraiche 5%

2 dl

Äggula

1 st

Vitvinsvinäger

2 tsk

Senap (dijon)

1 tsk

Sparris

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Koka jordärtskockorna med skal tills de är mjuka.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Hacka nötter och blanda med finriven parmesan, citronskal och vitlök.
  4. Lägg över jordärtskockorna på en plåt med bakplåtspapper. Krossa dem lätt med handen och toppa med parmesanblandningen. Salta och peppra laxen och lägg den vid sidan av. Sätt in i ugnen ca 15 minuter, beroende på hur genomstekt du vill ha fisken.
  5. Hacka dragon och blanda med fraiche, äggula, vinäger och senap. Smaka ev. av med lite salt och peppar.
  6. Koka sparris några minuter i lättsaltat vatten.
  7. Servera laxen med jordärtskockorna, sparris och dragonsås.

Anteckning

Hur goda jordärtskockor än må vara är det vissa som tyvärr får ont i magen av dem. Samma tillagning av små potatisar blir också otroligt gott!