[{"type":"span","children":[{"text":"Läs mer"}]}]

PersonligaPoints™ - En unik plan för dig!

Foto av Ugnsbakad lax med smörstekt svamp och picklad schalottenlök från WW ViktVäktarna

Ugnsbakad lax med smörstekt svamp och picklad schalottenlök

3 - 11
PersonligaPoints™ per portion
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
10
Svårighetsgrad
Medel
Att servera en hel laxsida känns alltid lite lyxigt! Och ännu lyxigare blir det att toppa den med smörstekt svamp och picklad schalottenlök. Servera laxen på buffén eller gör en mindre omgång och servera till exempelvis svart ris eller rostad klyftpotatis.

Ingredienser

Picklad lök

6 medelstor(t)/medelstora, 1 dl ättikssprit 12%, 2 dl socker, 3 dl vatten och 6 stora schalottenlökar

Lax

1½ kg

Svamp

1 kg, blandad

Smör

1 msk

Persilja

1 knippe(n)

Citron

2 st

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Häll ättikssprit, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Vispa tills sockret lösts upp.
  3. Skiva schalottenlök och lägg ner i lagen. Ställ in i kylen tills den svalnat helt.
  4. Lägg lax på en plåt med bakplåtspapper och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen tills den är så genomstekt du vill ha den, ca 20 minuter.
  5. Dela större svampar i mindre bitar. Stek svampen i en torr panna med lite salt tills den börjar vätska sig. När vätskan börjar försvinna igen, tillsätt smör och låt det smälta in i svampen. Krydda med lite svartpeppar.
  6. Lägg laxen på ett serveringsfat och toppa med svamp, avrunnen lök och citronklyftor.