ViktVäktarna - Ugnsrostad kyckling med betor och broccolimos

Ugnsrostad kyckling med betor och broccolimos

9
Points®
Total tid
1 tim 15 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Kyckling ligger stabilt på tio-i-topplistan både som helg- och vardagsfavorit i Sverige. Och att ugnsrosta den hel är utan tvekan det bästa sättet att tillaga den på om du frågar oss. Den blir så ljuvligt saftig! Här serveras den med ugnsbakade betor och ett potatis- och broccolimos. Helg eller vardag, det bestämmer du.

Ingredienser

Paprikapulver

1 msk

Oregano

1 msk

Vitlök

1 klyfta(or)

Kycklingfond

1 msk

Kinesisk soja

1 msk

Hel kyckling ca 1,2 kg

1 st, avser rå vikt och ätlig del

Rödbetor, färska

500 g

Olivolja

2 tsk

Potatis

400 g

Broccoli

2 stånd

Mjölk 0,5%

1 dl

Margarin flytande 80%

2 msk

Sallad

70 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda paprikapulver, oregano, pressad vitlök, fond och soja. Gnid in kycklingen med blandningen och lägg på en djup plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar.
  3. Skala och klyfta betor. Blanda med olja och flingsalt. Lägg ut dem runt kycklingen i pannan. Sätt in i mitten av ugnen tills kycklingen är färdig, ca 1 timme.
  4. Skala och koka potatisen. Dela broccolin i mindre bitar och låt den koka med när ca 5 minuter av koktiden återstår. Spara lite av kokvattnet.
  5. Mosa potatis och broccoli tillsammans med mjölk och margarin till ett mos. Spä ev. med lite av kokvattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera kycklingen med betor, mos och sallad.

Anteckning

Passa på att laga två kycklingar på samma gång och plocka av resterande kött till en god lunchsallad, pytt, soppa eller en röra till bakad potatis.