ViktVäktarna - Upside down-kaka med karamelliserad apelsin

Upside down-kaka med karamelliserad apelsin

8
Points®
Total tid
1 tim 30 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 tim 10 min
Portioner
12
Svårighetsgrad
Medel
Vilken hyllning till citrusfrukter detta är! Apelsiner och blodapelsiner som får koka ihop med socker till en lätt syrlig sirap. Apelsinerna används sedan som botten (som sen blir den snygga toppen) till en sockerkaka och sirapen penslas på den klara varma kakan och blir härligt klibbig.

Ingredienser

Apelsin

2 st, ekologiska

Blodapelsin

1 st, ekologisk

Socker

160 g

Vatten

½ dl

Lättmargarin 40%

160 g

Ägg

3 st

Vetemjöl

160 g

Bakpulver

1 tsk

Vaniljpulver

½ tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Riv skalet från alla tre apelsinerna. Skiva den ena tunt och pressa ut saften från den andra (du behöver 60 ml). Skiva blodapelsinen tunt.
  3. Blanda 100 g socker och vatten i en kastrull och värm försiktigt tills sockret lösts upp. Höj värmen och tillsätt de skivade apelsinerna, låt sjuda tills skivorna är mjuka och sockerlösningen blivit som en sirap, ca 40 minuter beroende på hur stora apelsinerna är. Lyft upp apelsinskivorna med en hålslev. Låt sirapen svalna och blanda sedan ner den pressade apelsinsaften.
  4. Vispa ihop resterande socker och margarin med en elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda ner apelsinskal.
  5. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljpulver och blanda ner i smeten.
  6. Fördela apelsinskivorna omlott i en ugnsfast form (ca 20x20 cm) med bakplåtspapper och bre försiktigt över smeten. Sätt in i nedre delen av ugnen tills den inte är kletig i mitten (kolla av med provsticka), ca 25 minuter. Låt svalna i formen.
  7. Vänd upp kakan på ett serveringsfat och dra försiktigt bort bakplåtspappret. Pensla med apelsinsirapen och skär upp i 12 bitar.

Anteckning

Hittar du inte ekologiska citrusfrukter, se till att tvätta dem noga då även skalen ska ätas.