ViktVäktarna - Västerbottenspaj med kallrökt lax och primörer

Västerbottenpaj med kallrökt lax och primörer

9
Points®
Total tid
1 tim 5 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
Västerbottenpaj – denna kung (eller drottning?) av pajer har nu blivit ännu lyxigare. Toppa den med råhyvlade primörer, ärtskott, kallrökt lax och riven pepparrot och klappa dig själv på axeln för att du fått ihop något så snyggt och gott!

Ingredienser

Vetemjöl med fullkorn

2½ dl

Kvarg naturell 0,1%

1¼ dl

Margarin flytande 80%

50 g

Vitvinsvinäger

1 msk

Ägg

3 st

Äggula

2 st

Mjölk 0,5%

3 dl

Västerbottensost

4 dl, riven/rivet

Sparris

½ knippe(n)

Rädisor

5 st

Ärtskott

2 dl

Lax kallrökt

300 g

Pepparrot

1 bit(ar)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda mjöl, kvarg och margarin till en smulig deg. Blanda ner vinäger och knåda ihop till en jämn deg. Tryck ut i en springform och sätt in i ugnen ca 15-20 minuter.
  3. Vispa ihop ägg, äggulor, mjölk och ost. Krydda med lite salt och en nypa cayenne. Häll över stanningen i pajskalet och sätt in i ugnen tills pajen stelnat och fått fin färg, ca 30 minuter. Låt svalna något.
  4. Hyvla tunna remsor av sparris med en potatisskalare och rädisor med mandolin.
  5. Toppa pajen med ärtskott, sparris, rädisor och lax. Riv över pepparrot.