ViktVäktarna - Vegansk citronkaka med maräng

Vegansk citronkaka med maräng

9
Points®
Total tid
3 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
16
Svårighetsgrad
Avancerat
Vad är väl en vegansk citronkaka? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbar! Och det är den verkligen. Och den passar alla – inte bara veganer alltså.

Ingredienser

Vetemjöl

135 g

Socker

45 g

Vaniljsocker

1 tsk

Mjölkfritt margarin 80%

100 g

Vatten

1 msk, kallt

Rapsolja

2 tsk

Citron

2 dl, pressad, ca 5 citroner

Florsocker

150 g

Majsstärkelse (redning)

50 g

Mjölkfritt margarin 80%

40 g

Sojayoghurt, naturell 2,3%

1 dl

Aquafaba (bönspad)

80 ml

Florsocker

75 g

Salt

1 krm

Instruktioner

  1. Blanda ihop mjöl, socker och vaniljsocker. Dela margarin i mindre bitar och blanda ner tillsammans med vatten. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Rulla ihop till en boll, lägg i plastfolie och låt vila i kylen 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Smörj en pajform med avtagbar kant (Ø ca 22 cm) med olja och tryck ut degen. Sätt in i ugnen 10-15 minuter. Låt svalna helt.
  4. Riv skalet från 1 citron och blanda med pressad citronsaft och socker i en kastrull. Värm tills sockret lösts upp.
  5. Blanda stärkelse med 1-2 msk vatten och blanda ner i citron- och sockerlösningen, vispa tills den tjocknat ordentligt, 1-2 minuter. Blanda ner margarin och sojayoghurt. Häll över i en skål, täck med plastfolie och låt svalna. Häll över i pajskalet och ställ i kylen minst 2 timmar.
  6. Sätt på grillfunktionen på ugnen.
  7. Vispa aquafaba med elvisp tills det blir ett hårt skum, ca 10 minuter. Blanda ner sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa slutligen ner salt. Klicka över marängsmeten på citronkakan och sätt in i ugnen tills den fått lite färg, 1-2 minuter. Detta kan du också göra med en gasbrännare. Riv över citronskal och servera.

Anteckning

Pajskal och lemoncurd kan du göra upp till två dagar innan du ska servera kakan. Förvara pajskalet i en lufttät förpackning i rumstemperatur och lemoncurden i kylen.