ViktVäktarna - Vietnamesisk nudelbowl med marinerad fläskfilé

Vietnamesisk nudelbowl med marinerad fläskfilé

10
Points®
Total tid
30 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
"Bun thit nuong" är namnet på denna sydvietnamesiska sallad med vermicellinudlar, fläskfilé, en massa färska örter, sallad och en väldigt fräsch dressing med fisksås. Sitter som en smäck en varm sommardag vill vi lova!

Ingredienser

Fläskfilé

400 g

Citrongräs

1 st

Vitlök

1 klyfta(or)

Fisksås (orientalisk)

2 msk

Risnudlar okokta

200 g, vermicellinudlar

Vatten

6 msk

Risvinäger

3 msk

Lime

3 msk, pressad

Socker

1 msk

Sallad

1 huvud(en), huvudsallad

Koriander

1 knippe(n)

Mynta

1 knippe(n)

Thaibasilika

1 knippe(n)

Gurka

1 st

Chilipeppar

1 st, röd/röda

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Sesamolja

2 tsk

Instruktioner

  1. Skiva fläskfilé väldigt tunt och lägg i en plastpåse.
  2. Hacka citrongräs grovt och lägg i en mixer tillsammans med vitlök och hälften av fisksåsen. Mixa ihop till en slät massa och häll i påsen. Förslut påsen, skaka runt och låt köttet marinera i rumstemperatur 15 minuter.
  3. Koka under tiden nudlar enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
  4. Vispa ihop vatten, vinäger, lime, socker och resterande fisksås tills sockret lösts upp.
  5. Dra isär sallad i mindre bitar och hacka örterna grovt. Blanda ihop med dressingen.
  6. Skiva gurka och chili tunt. Skär morötter i tunna stavar.
  7. Hetta upp sesamolja i en panna och stek köttet i sin marinad tills det fått fin färg och är genomstekt, ca 5 minuter.
  8. Fördela salladen, grönsakerna och köttet i 4 skålar och servera direkt.

Anteckning

Traditionellt grillas fläskfilén i denna sallad, så är du sugen och vädret tillåter – släng köttet på grillen!