ViktVäktarna - Wokad tofu i het jordnötssås

Wokad tofu i het jordnötssås

9
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Vi vet att många är lite rädda för tofu. Kanske handlar det om att vi inte riktigt vet vad vi ska göra med den, eller så har vi ätit en svampig, smaklös variant någon gång och sedan dess bestämt oss för att tofu inte är något för oss. Känner du igen dig i detta är det dags att tänka om! Tofu är en smart och mångsidig produkt som man kan göra väldigt mycket gott med. Varför inte börja med denna wokade tofu i en het jordnötssås, med grönkål och svart ris. Hur gott som helst!

Ingredienser

Tofu, fast

400 g

Grönkål

200 g

Svart ris

2 dl

Sesamolja

2 tsk

Vitlök

2 klyfta(or)

Ingefära

1 msk, färsk, riven

Currypasta

2 tsk, röd

Jordnötssmör, utan socker

¾ dl

Japansk soja

¾ dl

Vatten

1 dl

Äppelcidervinäger

1½ msk

Sesamolja

1 tsk

Sesamfrön

1 msk

Instruktioner

  1. Skiva upp tofu och pressa ut överflödig vätska mellan två hushållspappersark. Tärna sedan den.
  2. Repa och dela grönkål i mindre bitar.
  3. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  4. Värm 1 tsk sesamolja i en kastrull och blanda ner pressad vitlök, riven ingefära och currypasta, stek ca 1 minut. Blanda ner jordnötssmör, soja, vatten och vinäger och låt koka upp. Ta från värmen.
  5. Hetta upp en wok eller djup panna med 1 tsk sesamolja och bryn tofun ordentligt. Blanda ner grönkålen och låt den steka med tills den mjuknat, salta. Ta från värmen och häll på jordnötssåsen och servera med kokt ris.
  6. Toppa med torrostade sesamfrön.

Anteckning

För att få tofun riktigt god är det viktigt att först pressa ur så mycket överflödig vätska som det bara går. Då håller den formen bättre och blir krispigare, och det vill vi ju!