ViktVäktarna -Zeinas smarta favoritlax med ugnsrostade rotfrukter

Zeinas smarta favoritlax med ugnsrostade rotfrukter

6
Points®
Total tid
55 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En riktigt smarrig vardagsrätt! Lax och purjolök i en krämig dill- och citronsås som serveras med ugnsrostade rotfrukter. Denna rätt kommer att gå hem hos alla, testa!

Ingredienser

Mjölk 0,5%

6 dl

Majsstärkelse (redning)

2 msk

Fiskbuljongtärning

1 st

Citron

1 st

Dill

1 dl

Senap (dijon)

1 tsk

Purjolök

½ medelstor(t)/medelstora

Lax

600 g

Morot

3 medelstor(t)/medelstora

Palsternacka

3 medelstor(t)/medelstora

Rödbetor, färska

3 st

Vitlök

4 klyfta(or)

Lök

1 st, röd/röda

Timjan

2 tsk

Olivolja

1 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt såsen sjuda. Tillsätt smulad buljongtärning, saften från 1 citron, dill, senap, salt och peppar. Blanda och låt såsen sjuda långsamt i 3 minuter.
  3. Skala och klyfta rotfrukter och rödlök. Lägg på en plåt tillsammans med hela vitlöksklyftor. Blanda med olja, timjan, salt och peppar och tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  4. Tvätta och strimla purjolöken, lägg i botten av en ugnsfast form. Skär laxen i portionsbitar, ta bort skinnet och lägg ovanpå purjolöken. Häll på såsen och sätt in mitt i ugnen i ca 20 minuter, beroende på hur tjock laxen är och hur genomstekt du vill ha den. Servera tillsammans med rotfrukterna.