ViktVäktarna - Fläskfilé med rostade rotfrukter och örtsås

Fläskfilé med rostade rotfrukter och örtsås

11
Points®
Total tid
55 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
35 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En festlig rätt som passar utmärkt när du vill bjuda på något riktigt gott utan krångel.

Ingredienser

Potatis

500 g

Morot

4 medelstor(t)/medelstora, 3-4 st

Palsternacka

3 medelstor(t)/medelstora, 2-3 st

Olivolja

2 tsk

Fläskfilé

600 g

Margarin flytande 80%

2 tsk

Gräslök

2 msk, hackad

Fraiche 5%

2 dl

Senap

1 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skiva potatis, morötter och palsternacka. Lägg över i en ugnsfast form. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugn i ca 40 minuter.
  3. Putsa fläskfilén och krydda med salt och peppar. Bryn den hel runt om i margarin i en stekpanna och lägg därefter köttet på rotfrukterna när det återstår 20 minuter av rotfrukternas tillagningstid.
  4. Ta ut och linda in filén med folie och låt den vila en stund.
  5. Hacka gräslök och blanda med fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skiva upp köttet och servera med ugnsrostade rotfrukter och örtfraiche.

Anteckning

Variera rätten genom att byta ut rotfrukterna. Testa t ex hela jordärtsskockor eller den ofta bortglömda svartroten som har en så härlig sparrissmak. Att lägga till cocktailtomater tillför en fräsch syrlighet som passar bra. Du kan också variera genom att byta ut gräslöken mot färsk timjan i såsen.