Fullkornsbagels

4
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
14
Svårighetsgrad
Medel
Gör snygga bagels att servera till brunchen. Gott, nyttigt och dessutom doftar det fantastiskt!

Ingredienser

Jäst

1 pkt, 50 g

Vatten

2½ dl

Sirap

2 msk

Salt

1 tsk

Ägg

2 st

Vetemjöl

6 dl, gärna fullkorn

Saltå Kvarn Dinkelmjöl fullkorn

3 dl

Kruskakli

1 dl

Linfrön

1 dl

Vatten

3 liter, till kokning

Salt

3 tsk

Sesamfrön

1 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°. Rör ut jästen i ljummet vatten, 37°. Blanda i sirap, salt och 1 ägg. Rör sedan i mjöl, kruskakli och linfrön lite i taget tills det blir en smidig deg. Låt degen jäsa i 30 min. Ta upp degen och knåda den lätt. Dela degen i 14 bitar. Rulla ut bitarna till ca 2 cm tjocka korvar. Knip ihop ändarna så att de blir cirkelformade. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg ner ett par bagels i taget och låt dem sjuda i knappt en minut. Ta upp dem med en hålslev. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med 1 uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda dem mitt i ugnen i 10 min.

Sök bland 1000-tals recept i vår app!