ViktVäktarna - Grönsaksplättar med tzatziki

Grönsaksplättar med tzatziki

8
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Har du inte redan testat dessa grönsaksplättar är det dags nu! Serverade med en klassisk tzatziki kommer de bli en ny favorit!

Ingredienser

Morot

400 g

Palsternacka

400 g

Potatis

600 g

Purjolök

1 medelstor(t)/medelstora

Ägg

5 st

Salt

1 tsk, 1-2 tsk

Peppar

1 tsk

Margarin flytande 80%

1 msk

Gurka

1 st

Matlagningsyoghurt 8%

2 dl

Vitlök

1 klyfta(or)

Instruktioner

  1. Börja med tzatzikin: Riv gurka grovt på ett rivjärn och lägg i ett durkslag. Salta och låt dra en stund. Pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt. Blanda med matlagningsyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Låt stå till servering.
  2. Riv morötter, palsternacka och potatis grovt på ett rivjärn. Finstrimla purjolöken. Blanda med uppvispade ägg. Krydda med salt och peppar. Blanda väl. Smaka gärna av om du vill krydda ytterligare.
  3. Hetta upp en stekpanna med margarin. Klicka ut smeten till plättar och stek på medelvärme 2-3 minuter på varje sida.
  4. Servera med tzatziki.

Anteckning

Riv grönsakerna i en matberedare eller mixer för att det ska gå fortare. Tillsätt lite finhackad chili för mer hetta i plättarna.