Hembakat rågbröd

3
Total tid
3 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
20
Svårighetsgrad
Medel
Saftigt rågbröd som kan varieras med kryddor efter smak och som passar bra för mättande dag.

Ingredienser

Jäst

1 pkt

Vatten

4½ dl

Ättika

1½ msk, 12%

Sirap

1 msk, brödsirap

Salt

1 tsk

Potatismjöl

½ dl

DanSukker Fibrex

½ dl

Rågkross

1½ dl

Rågmjöl

7 dl, grovt

Kungsörnen Vetemjöl, special, fullkorn

1 dl

Instruktioner

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten (37°) i en bunke.
  2. Tillsätt de övriga ingredienserna men spara lite vetemjöl till utbakningen. Låt degen jäsa 1-1½ timme.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Forma till en limpa. Lägg i en smord 1 ½ liters form. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  4. Nagga det lätt med en gaffel och grädda i ugn 250° ca 15 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare ca 45 min.
  5. Låt brödet svalna inlindat i bakduk.

Anteckning

1 bröd = ca 20 skivor

Sök bland 1000-tals recept i vår app!