ViktVäktarna - Köttfärsgratäng med blomkål- och palsternackstäcke

Köttfärsgratäng med blomkål- och palsternackstäcke

6
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En kryddig köttfärsröra toppad med ett blomkåls- och palsternacksmos som får gratineras i ugnen .

Ingredienser

Palsternacka

400 g

Blomkål

400 g

Gurkmeja

½ tsk

Koriander

3 msk, hackad färsk

Morot

1 medelstor(t)/medelstora

Lök

1 medelstor(t)/medelstora

Stjälkselleri

1 st

Rapsolja

1 tsk

Vitlök

3 klyfta(or)

Ingefära

1 msk, färsk, riven

Nötfärs 5%

500 g

Garam masala, utan socker

1 msk

Kummin

1½ tsk, frön

Krossade tomater

1 förp

Vatten

2 dl

Gröna ärter

2 dl

Instruktioner

  1. Skär palsternacka i bitar och blomkål i små buketter. Koka palsternackan tills den mjuknar. Tillsätt blomkålen mot slutet. Häll av vattnet, lägg tillbaka grönsakerna i grytan och hetta upp på låg värme någon minut för att få bort överflödig vätska. Tillsätt sedan gurkmeja och koriander och mosa till slät konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Skala och finhacka morot, lök och selleri. Stek grönsakerna i olja under omrörning tillsammans med pressad vitlök och ingefära tills grönsakerna mjuknar.
  4. Tillsätt färs och stek vidare under omrörning tills den är klar. Tillsätt garam masala och 1 tsk kumminfrön. Stek under omrörning någon minut. Tillsätt krossade tomater och fyll den tomma konservburken med vatten och häll i pannan. Låt puttra på låg värme 20 minuter eller tills såsen har reducerats. Blanda ner ärterna.
  5. Lägg köttfärsröran i en ugnsfast form. Toppa med moset och återstående kumminfrön. Sätt in i ugn i 30 minuter eller till moset får gyllenbrun färg. Servera.

Anteckning

Det går också bra att göra gratängen i portionsformar.