Foto av Lammfilé med örter och hasselbackspotatis från WW ViktVäktarna

Lammfilé med örter och hasselbackspotatis

11
Points®
Total tid
1 tim 20 min
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En god och lyxig rätt med lammfié och hasselbackspotatis. Såsen kompletterar bra med en ton av choklad tillsammans med krispig hasselbackspotatis.

Ingredienser

Potatis

8 st

Margarin flytande 80%

6 tsk

Ströbröd (skorpmjöl)

4 msk

Lammfilé

700 g

Timjan

½ msk, färsk, hackad

Rosmarin

½ msk, färsk, hackad

Vitlök

1 klyfta(or)

Schalottenlök

1 st

Vin, rött 11%

1 dl

Kalvfond

1 msk

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

1½ dl

Choklad mörk

1 bit(ar)

Majsstärkelse (redning)

2 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala och skiva potatisen, men inte helt igenom. Lägg dem i en ugnsfast form, pensla med 2 tsk margarin och strö över ströbröd. Tillaga i ugn ca 50 minuter.
  3. Krydda filén med salt och peppar. Bryn filén runt om i 4 tsk margarin i en stekpanna.
  4. Hacka vitlök och schalottenlök. Blanda samman örter och vitlök. Rulla filén i örtblandningen. Stick in en ugnstermometer och stek köttet, tillsammans med schalottenlöken och potatisen, i ugnen till 60° innertemperatur (ca 20 min).
  5. Ta upp köttet och låt det vila.
  6. Häll vinet i pannan och sätt in i ugnen några minuter för att få sky till såsen. Sila skyn och koka ihop med kalvfond och matlagningsbas. Låt chokladen smälta ner i såsen. Koka ihop till önskad konsistens. Red ev av såsen, smaka av med salt och peppar.
  7. Servera köttet skuret i skivor med såsen och hasselbackspotatis.