ViktVäktarna - Mac & cheese med krämig butternutsås

Mac & cheese med krämig butternutsås

10
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
1 tim 5 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En av USA nationalrätter - Mac & cheese, eller med andra ord makaroner och ost. I denna har vi dessutom klämt ner lite krämig butternutpumpa och blomkål som ger extra tuggmotstånd i rätten. Helt enkelt en godare, och smartare, version av originalet.

Ingredienser

Butternutpumpa

½ st

Panko ströbröd

½ dl

Pecorino

2 msk, riven/rivet

Smör

1 tsk

Timjan

1 tsk, finhackad

Vatten

3 dl

Grönsaksbuljongtärning

½ st

Cheddarost 35%

2½ dl, riven/rivet

Salladsost (feta) 10%

1 dl, tärnad/tärnat

Grekisk yoghurt 0%

½ dl

Paprikapulver

1 tsk

Blomkål

½ medelstor(t)/medelstora

Pasta okokt (makaroner)

150 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Salta och peppra pumpan. Lägg den med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen tills den är mjuk, ca 40 minuter. Låt svalna 10 minuter.
  3. Blanda ihop panko, pecorino, smör och timjan.
  4. Skala och tärna pumpan och lägg i en matberedare tillsammans med vatten, smulad buljongtärning, cheddar, salladsost, yoghurt och paprikapulver. Kör till en slät puré och smaka av med salt och peppar.
  5. Dela blomkål i mindre bitar och koka tillsammans med pasta, halva tiden mot vad som står på anvisningarna på pastaförpackningen. Häll av vattnet och blanda med såsen. Häll över i en ugnsfast form och toppa med panko- och pecorinoblandningen. Sätt in i ugnen tills gratängen är gyllene, ca 25 minuter.