Foto av Örtbakad laxfilé med vinsås från WW ViktVäktarna

Örtbakad laxfilé med vinsås

9
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
En festlig lax med härliga örter och underbar vinsås som tål att bjudas på. Servera med pressad potatis och en fräsch sallad.

Ingredienser

Potatis

2 kg

Saffran

½ pkt

Lax

800 g

Vin, vitt torrt

½ dl

Fiskbuljongtärning

½ st

Vatten

1 dl

Rapsolja

2 tsk

Schalottenlök

2 st

Persilja

2 msk, finhackad

Dill

2 msk, finhackad

Gräslök

2 msk, finhackad

Margarin flytande 80%

2 msk

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

4 msk

Vetemjöl

1 msk

Sockerärter

250 g

Instruktioner

  1. Koka potatisen med saffran. Dela laxen i 6 portionsbitar. Häll vin och vatten i en ugnsform och smula ner buljongtärningen. Halstra laxen i olja ca 1 minut. Lägg över den i formen. Finhacka lök och blanda med persilja, dill, gräslök, margarin, krydda med salt och peppar. Bred det på laxen och tillaga i ugn 125° ca 8-10 minuter, tills laxen är klar. Blanda 5 dl fiskspad med grädde i en kastrull och koka upp. Späd ev med vatten. Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner. Smaka av med salt och peppar. Servera laxen med pressad potatis, sås och sockerärter.