ViktVäktarna - Örtig tomatsås

Örtig tomatsås

1
Points® value
Total tid
55 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Lätt
Pasta med tomatsås är en riktig italiensk klassiker och alla har sina egna hemliga trick och ingredienser för att göra den perfekta tomatsåsen. Det viktigaste att tänka på är dock såklart att smaka av, smaka av och smaka av! Denna variant av tomatsås är gjord på färska tomater och då är det en förutsättning att de är ordentligt solmogna och mörkröda för att den ska bli så god det bara går. Örtkryddor, tomatpuré, olivolja, lite socker och vitlök är andra viktiga byggstenar.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Tomat

1 kg

Olivolja

2 tsk

Vitlök

1 klyfta(or), 1-2 klyftor

Tomatpuré

2 msk

Timjan

1 tsk, torkad

Rosmarin

1 tsk, torkad

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Socker

½ tsk

Basilika

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Hacka lök. Klyfta tomat.
  2. Värm olja i en gryta och stek löken ca 10 minuter. Pressa ner vitlök och blanda ner tomatpuré, låt fräsa med en stund. Blanda ner tomater, timjan, rosmarin, buljongtärning och socker och låt sjuda utan lock 20–30 minuter.
  3. Mixa till en slät sås med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Hacka basilika och blanda ner.

Anteckning

Har du inte så gott om tid men ändå vill göra en egen tomatsås går det bra att byta ut färska tomater mot två förpackningar konserverade hela tomater. Då är det bara blanda ner dem, låta allt bli varm och sen mixa ihop.