ViktVäktarna - Persiskt ris med purjo och örter

Persiskt ris med purjo och örter

6
Points®
Total tid
1 tim 15 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
1 tim 10 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Avancerat
Att göra ett riktigt gott ris är inte så enkelt som man kan tro. Persiskt ris med en härlig skorpa är lite mer avancerat än hur du kanske vanligtvis brukar koka ditt ris, men det måste testas, det är fantastiskt gott! Denna variant är smaksatt med purjolök och härliga örter.

Ingredienser

Ris, okokt

3 dl, basmati

Purjolök

½ medelstor(t)/medelstora

Dill

2 msk, torkad

Koriander

2 msk, torkad

Persilja

2 msk, torkad

Smör

1 msk

Instruktioner

  1. Koka upp 3 liter saltat vatten i en teflonkastrull. Koka ris 10 minuter tills riskornen nästan är mjuka. Det är viktigt att det finns en aningen hård kärna kvar. Sila av riset.
  2. Skiva purjolök tunt. Blanda ihop riset med purjolöken och örterna.
  3. Sätt spisen på medelhög värme och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Tillsätt hälften av smöret och låt det fräsa upp. Häll tillbaka riset, utan att röra om, och sätt på ett lock.
  4. Smält resterande smör i 3 msk varmt vatten. Häll smörvattnet jämnt över riset efter fem minuter och sätt på locket igen. Sänk samtidigt plattan till låg värme. Låt ångkoka 60 minuter och vänd därefter riset upp och ner på ett fat.

Anteckning

Leta upp en orientalisk affär nära dig. Där kan du hitta kilovis med torkade örter till en vettig peng.