ViktVäktarna - Skinkgratäng med nachos

Skinkgratäng med nachos

13
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
35 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Lätt
Gratäng med skinka och en krämig grädd- och chilisås. Serverad med klyftpotatis och nachos är den en garanterad ny favorit - hos stora som små!

Ingredienser

Potatis

800 g

Rapsolja

2 tsk

Skinka

500 g, rökt

Japansk soja

1 msk

Chilipulver

1 tsk

Purjolök

1 medelstor(t)/medelstora

Tortillachips

50 g

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Vatten

2 dl

Köttbuljongtärning

½ st

Chilisås, tomat

1 dl

Sambal oelek

1 tsk

Salt

2 krm

Ost riven 17%

1 dl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skär potatis i klyftor och lägg i en plastpåse med olja. Blanda runt och häll ut på en plåt. Krydda med salt. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
  3. Tärna eller strimla skinka och blanda med soja och chilipulver. Strimla purjolök. Lägg skinkan och purjolöken i en ugnsfast form.
  4. Koka ihop matlagningsgrädde, vatten, buljongtärning, chilisås och sambal oelek, smaka av med salt. Häll såsen i formen. Strö över riven ost och ställ in formen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
  5. Ta ut gratängen och stick ner nachochipsen. Servera med klyftpotatis och sallad.