22 rätter med låga Points

Håll dig inom din budget! Vi ger dig 22 rätter med låga Points.
Publicerad 11 februari 2020

Det finns många olika sätt att spendera sin Pointsbudget på, och det är upp till dig hur du vill spendera dom. För att hjälpa dig på din resa ger vi dig 22 alternativ för olika tillfällen, som kan göra det lättare att hålla sin Pointsbudget. Vi hoppas tipsen och recepten kan inspirera dig, och att du känner dig nöjd och belåten.

Om du älskar att dippa

1. Pico de gallo

Utmana traditionella chips och salsa med denna pico de gallo. Byt ut tortillachipsen mot kålrabbi som du skivar tunt, strö över havssalt och pressad limesaft. Kålrabbin ger ett gott krisp och pico de gallon himmelsk smak.

2. Röd paprika med ranchdipp

Vad är ett snacks utan en krämig dipp? Nyckeln till att skapa en dipp som hjälper dig att hålla din budget är att använda grekisk yoghurt 0,5% som bas. Blanda 1 dl yoghurt med 1 ¾ tsk ranchkrydda. Dippa skivad röd paprika. Smaskigt värre!

3. Gurka med grekisk dipp gjord av kronärtskocka

Blanda ihop hackade kronärtskockor utan olja (1 burk), 4 dl naturell grekisk yoghurt 0,5%, 2 msk hackad dill, 1 tsk finhackad vitlök, 1 tsk citronskal, 1 tsk salt och lite mald svartpeppar. Receptet är för ungefär åtta portioner. Servera med gurkstavar.

Om frukt är en given favorit

4. Grillad ananas

Denna twist på söt ananas och rökig grillsmak är en given favorit: Skär bort skal och mittdelen på ananasen och skär den sedan i 2 cm tjocka skivor. Grilla (eller stek) tre minuter per sida.

5. Kryddig vattenmelon

Krydda med chilipulver över vattenmelonskivor på båda sidorna, och pressa över lite lime. Passar bra som ett grilltillbehör eller när du är sugen på något extra.

6. Bakade äpplen

Att strö över muskot och kanel ger äpplena en pajliknande smak. Skär äpplen i stora bitar, krydda och baka i ugn 225 grader i 15 minuter. Här är hösten serverad på ett fat.

Om du vill ha något extra

7. Bananpannkakor med tre ingredienser

Vad sägs om en lyxig frukost? Mosa en banan med ett ägg tills blandningen blir till en smet. Häll cirka ½ dl smet i en stekpanna och stek 3-4 minuter på varje sida. Strö över kanel, kardemumma och bakade äpplen, se recept ovan.

8. Nötig bananglass

Har du några mogna bananer över? Skala och frys ner. Ta upp och mixa med 1-2 tsk jordnötssmör. Voila! Du har nu en fantastisk, krämig och nötig glass. 

9. Frozen yoghurt

Gillar du frozen yoghurt? Se hit! Blanda 4 dl grekisk yoghurt 0,5 % med 1 dl blåbär och häll upp i mindre muffinsformar och tryck ner en glasspinne i varje form. Ställ i frysen och låt det stelna innan du njuter!

Om du känner för att äta frukost nr2

10. Äggmuffins

Istället för att använda din muffinsplåt till muffins, knäck ner ett ägg i varje form. Fördela hackad spenat, lök, tärnade tomater, salt och peppar jämnt över varje ägg, rör om lite och baka i 15-20 minuter i 175 grader. Du kan med fördel förvara dom i kylen, så det alltid finns nära till hands när du behöver ett snabbt mellanmål.

11. Laxrulle

Ta en bit Nori/sushipapper. Lägg på en skiva rökt lax, en nypa sesamfrön och tre tsk japans soja. Rulla ihop och ät!

12. Kryddat krämigt ägg

Gör en kryddblandningen som har en tillfredsställande kombination av vallmofrön, rostade sesamfrön, torkad vitlök, torkad lök och salt. Strö blandningen över ett krämigt kokt ägg som du delat i två delar. Helt plötsligt blir ett kokt ägg till något alldeles extra.

Om du känner för att äta en andra lunch:

13. Röd linssoppa

Superhungrig? Detta härliga receptet kommer inte göra dig besviken: Lägg ½ hackad rödlök, 1 vitlöksklyfta, ½ tsk kumminfrön, ½ tesked mald koriander i en stekpanna. Stek på medelhög värme i ungefär en minut. Blanda sedan 3 dl vatten, ¼ dl tärnade tomater, ¼ dl torra linser, ¼ tesked salt i en kastrull och häll i lök- och kryddblandningen. Sätt på lock, och sjud i ca 10 till 15 minuter. Smaka av och servera gärna med grekisk yoghurt 0,5%.

14. Endivetaco med kyckling

Endive är en ofta en glömd salladssort. Dessa bittra och krispiga salladsbladen fungerar utmärkt att fylla med det du gillar, varför inte med kycklingfajitas?

15. Kalkon- och picklesspett

Håller du med om att mat blir roligare när den serveras på ett spett? Skär valfria picklade grönsaker i mindre bitar, och skär stekt kalkonbröst i mindre bitar (eller vik kalkonpålägg) och trä på ett spett, varvat med grönsakerna.

Om du är sugen på något krispigt:

16. Grönkålchips

Detta är en stor favorit som är ett bra och nyttigt snacks. Här är vårt recept!

17. Rostade kikärtor 

Kryddiga ugnsrostade kikärtor är ett perfekt alternativ till fredagsmyset. 

18. Veggie "fries"

Här kan du variera grönsakerna i all oändlighet. I detta recept använder vi zucchini. Men det går lika bra med exempelvis aubergine, morot eller palsternacka.

Om du vill testa något lyxigt:

19. Grillat fruktspett med mynta

Detta är en lyxigare variant på din vanliga fruktsallad. Skär honungsmelon och mango i kuber, dela jordgubbar, trä dem på ett grillspett och grilla 1-2 minuter per sida (går även att steka i stekpanna). Hacka mynta och strö över de grillade spetten!

20. Gazpacho med sting

En riktig höjdare! Va inte rädd för att krydda soppan ordentligt. Detta är en soppa som är perfekt att ha i kylskåpet och servera en varm sommardag eller varför inte som en lyxig förrätt? 

21. Maräng med mango

Perfekt liten godsak eller somrig efterrätt. Gör marängerna i förväg och fyll dem vid serveringen. Du kan byta ut mangon mot hallon eller jordgubbar om du föredrar det!

22. Sparrissallad med pinjenötter och pecorino

Här har vi en favoritsallad att älska! Lyxig att äta som den är eller som tillbehör. Nötiga pinjenötter och salt pecorino tillsammans med fräsch sparris är en given kombination.