10 sätt att nå 10 000 steg

Svårt att få ihop dina steg? Ta hjälp av de här tipsen!
Publicerad 22 april 2021 | Uppdaterad 8 mars 2023

I en tid av digitala aktivitetsmätare har 10 000 blivit en gyllene standard. Att öka ditt stegantal v varje dag, oavsett om det handlar om att öka till 5000 steg eller nå de där 10 0000 stegen, tar dig ett steg närmre att bli mer hälsosam.

Men att bara gå runt kan också vara direkt tråkigt. Därför rådfrågade vi några instruktörer: ge oss några roliga och nya sätt för att få fler steg. Här är deras topp 10 tips:

1. Börja smått

“Ha din aktivitetsmätare på dig en dag eller två utan att göra något speciell och se vad din utgångspunkt är,” föreslår Janet Hamilton som är löpcoach på Running strong, och även legitimerad inom klinisk träningspsykologi. Går du ungefär 2000 steg om dagen? “Att försöka nå 10 000 steg innebär förmodligen att du inte kommer nå ditt mål,” säger hon. “Börja istället med en ökning på ca 3000 steg.”

Och tappa inte motivationen för att du inte når upp till de där 10 000 stegen. “Det finns inget magiskt med att uppnå 10 000 steg om dagen,” säger Hamilton. För att nå framgång ska du utgå från där du är och bygga därifrån, säger hon. “Det rådet ger jag mina löpare och det gäller även för detta.”

2. Prata om det

Är ditt mål att röra på dig mer? “Att ta med dig en partner/vän på resan är ett bra sätt för att öka motivationen,” säger Matt Delaney, en New York-baserad instruktör. “Att ha någon att prata med och dela erfarenheter med kommer göra att det handlar mer om processen/resan än om själva siffran, och det är viktigt för att skapa förändring som håller i längden.” Och lite tävling skadar väl inte, eller hur?

3. Ta trapporna

Om du bor i ett tvåvåningshus, (eller bor högre upp än första våningen i ett hyreshus) så har du en inbyggd trapptränare. Sätt en timer och när den plingar gå ett par gånger upp och ner för trappan!

4. Var medveten om den lätta vägen ut

När det är möjligt, ta trappan istället för hissen, parkera lite längre bort och gå istället för att ta bilen.

5. Gör livsmedelsaffären till ditt gym

När vi går och handlar väljer de flesta av oss att hoppa över de gångar där vi inte ska ha något. Det är en effektiv metod för att undvika onödiga impulsköp, men att istället gå några extra rundor är ett bra sätt för att få lite extra motion. Ställ tillbaka vagnen inne i affären istället för att välja närmsta plats.

6. Ta en gående lunch

Lunchrasten är en ganska lång stund på dagen som många av oss spenderar sittandes. Men istället för att sitta och äta hela rasten, varför inte försöka lägga halva tiden på en promenad? 10-15 minuters aktivitet kan ge dig 1000 steg!

7. Sluta maila om allt

Vi är alla skyldiga till att skicka digitala meddelanden som “vill du ta en kaffe”. Men att istället gå till din medarbetare så kommer du bli överraskad över hur många extra steg om dagen det ger dig. Dessutom, mår vi väl alla bra av lite mindre skärmtid?

8. Sätt en påminnelse för att röra på dig

Om du spenderar hela dagen vid ditt skrivbord kan det vara svårt att nå dina aktivitetsmål. Sätt därför en daglig påminnelse om att ställa dig upp en gång i timmen. Glöm inte fylla på vattenflaskan samtidigt!

9. Ta en promenad tillsammans före eller efter middagen

Att ta en promenad med familjen innan eller efter middagen är ett bra sätt att ha meningsfulla konversationer med dina närmaste. Desto mer du njuter av promenaden desto större chans är det att du fortsätter med din rutin.

10. Dansa loss

Vem har sagt att steg endast räknas om du går eller springer? Vill du inte gå ut när det är kallt? Sätt på musik och dansa medan du lagar mat!

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.