Framgångshistorier

Annika bytte snabbmaten mot matkassen

Annika hade tidigare gått med i ViktVäktarna men inte lyckats fullfölja programmet. Hon hade länge känt sig missnöjd över sin övervikt och plötsligt en kväll bestämde hon sig för att ta sig till ett möte- nu skulle hon lyckas.

Annika, Möten, 29 kg

 

“ – Med ViktVäktarna finns friheten att välja, jag kan bestämma vad jag äter och slipper känna tvång. ”

 


Annika hade tidigare gått med i ViktVäktarna men inte lyckats fullfölja programmet. Hon hade länge känt sig missnöjd över sin övervikt och plötsligt en kväll bestämde hon sig för att ta sig till ett möte- nu skulle hon lyckas. Det blev startskottet för förändring.

Möten blev sporren 
För att inte sätta för höga krav på sig berättade hon inte för någon att hon gick på ViktVäktarna. När Annika kom tillbaka till jobbet efter julledigheten såg kollegorna att hon såg annorlunda ut men kunde inte sätta fingret på vad det var, Annika hade då gått ner 12kg. 
- Under hela våren fick jag jättefina kommentarer som sporrade mig att fortsätta. V. 38 2013 skrev jag in mig på ViktVäktarna och exakt ett år senare, v.38 2014 nådde jag min målvikt! 

Annikas nya liv består av mer vardagsmotion. Hon ställer bilen lite längre bort, tar trapporna och går promenader med hunden. Hon äter mer grönsaker och mindre portioner. 
- Tidigare åt jag för fort, nu äter jag saktare och blir mätt fortare. 

Mötena kom att bli det centrala för Annikas viktnedgång, hon behövde en piska på ryggen och blev sporrad att minska i vikt på varje möte. 
-Jag hade en helt fantastisk coach! Jag kände alltid ett sug att gå till mötet och visste att jag skulle få bra stöttning. Coachen kom med många förslag och ifrågasatte synsätt, det fick mig att tänka om och känna att detta kommer jag att fixa. Det blev en jätteviktig sporre och jag skärpte mig alltid inför varje möte. 

Frihet att välja 
Annika tycker inte att viktnedgången har varit en stor utmaning. 
-Det var nu eller aldrig. Jag kan inte gå runt här och gnälla, den enda som kan göra något är jag själv. Jag satte små mål och hittade andra alternativ som ersatte godissuget. Det har gått helt över förväntan, jag trodde inte att det skulle vara såhär enkelt. 

Någon gång ibland unnar sig Annika något extra fast i rimliga mängder. 
-Med ViktVäktarna finns friheten att väja - jag kan bestämma vad jag äter och slipper känna tvång. 

Vardagen har blivit enklare och tidigare svårigheter som att knyta skorna är idag inga problem.
-Nu är det roligt med kläder, jag känner mig fin och bekväm. Självförtroendet växer såklart, det är roligt att göra saker. Jag kan exempelvis gå och bada, jag trivs med mig själv. 

Matlagningen går som på räls med matkassen 
Annika tog hjälp av ViktVäktarnas matkasse och skippade pizzan. 
- Recepten är ju färdiga så det är bara att ställa sig och laga mat - snabbt enkelt och kul. Jag får möjlighet att testa många nya recept och nu finns alla möjliga olika kryddor hemma. Kryddningen gör så mycket för maten! 

Matkassen hjälper Annika att hålla vikten. Istället för att gå till McDonald’s står matkassen nu vid dörren. 
- I vardagen är det svårt att hitta på nya maträtter som går snabbt att laga så jag kommer att fortsätta laga mat från matkassen. Jag tror att jag kommer hålla vikten eftersom jag har förändrat mitt synsätt på mat och godis. Jag brukar fråga mig: Vill du se ut som innan? 

Ta hjälp av en vän 
Annika menar att det är viktigt att inte klandra sig när man gör fel. Det är ok att synda en gång så länge man går tillbaka till att äta nyttigt. 
-Ta hjälp av en vän för att underlätta din viktminskning. Det är lätt att känna sig utelämnad och svårt att ta steget till ett möte. Det är alltid bra att ha någon att gå promenader och bolla tips och idéer med. Även min Man Tobbe har varit ett jätteviktigt stöd under min viktnedgång.