[{"type":"span","children":[{"text":"Läs mer"}]}]

PersonligaPoints™ - En unik plan för dig!

Foto av Äggost från WW ViktVäktarna

Äggost

7 - 8
PersonligaPoints™ per portion
Total tid
12 tim 35 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
Äggost är en bohuslänsk specialitet som görs av gräddfil, ägg och mjölk. Den ska stå över natten, så börja i god tid. Traditionellt äts den som dessert med varma björnbär, men på sina håll kan den också serveras till en bit sill(!). Du gör som du vill, men vi väljer nog helst dessertvarianten!

Ingredienser

Mjölk 0,5%

2 liter

Ägg

4 st

Gräddfil 12%

3 dl

Björnbär

250 g

Socker

2 msk

Instruktioner

  1. Dag 1: Hetta upp mjölken i en stor kastrull på medelvärme. Rör om ofta så det inte bränns, den får inte koka.
  2. Vispa ihop ägg och gräddfil i en annan stor kastrull. Tillsätt den heta mjölken. Fortsätt värma under omrörning tills det koagulerar, utan att det kokar.
  3. Ta kastrullen från värmen och låt stå 10-15 minuter.
  4. Lyft med hjälp av hålslev över massan i ett durkslag med en silduk eller helt ren, tunnare kökshandduk. Om du har en äggostform, häll över massan i den, välj annars ett durkslag. Sätt formen eller durkslaget över en skål och sedan i kylen. Låt stå till nästa dag.
  5. Dag 2: Värm björnbär och socker i en kastrull och servera till äggosten.