Foto av Amerikansk cheesecake med rostad mandelbotten från WW ViktVäktarna

Amerikansk cheesecake med rostad mandelbotten

7
7
6
SmartPoints per portion
Total tid
45 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
35 min
Portioner
12
Svårighetsgrad
Medel
Frozen cheesecake i all ära, men en äkta klassisk amerikansk cheesecake ska vara bakad – som denna! Krämig och himmelskt len blir den, och efter att ha smakat denna kommer du ha svårt att återgå till den frysta varianten. Fast det ena behöver ju förstås inte utesluta det andra…

Ingredienser

Mandel

100 g

Rapsolja

1 msk

Salt

1 krm

Havregryn

1½ dl

Socker

1 msk

Kanel

1 tsk

Vatten

1 msk

Ägg

3 st

Socker

1½ dl

Färskost 7%

300 g

Grekisk yoghurt 0%

2 dl

Vaniljsocker

2 tsk

Citron

1 msk, pressad

Majsstärkelse (redning)

1 msk

Jordgubbar

1 liter

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg mandel på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugn 10 minuter.
  3. Lägg över i en matberedare och mixa med olja och salt. Blanda ner havregryn, socker, kanel och en skvätt vatten. Tryck ut i botten av en springform (ca 20 Ø) och sätt in i ugnen några minuter, akta så att den inte bränns.
  4. Vispa ihop ägg, socker, färskost, yoghurt, vaniljsocker, citron och majsstärkelse försiktigt. Häll över i formen och grädda ca 20 minuter (kakan ska vara ganska lös när du tar ut den). Ta ut och låt svalna. Ställ sedan i kylen tills kakan är helt kall.
  5. Toppa med skivade jordgubbar och servera.

Anteckning

Försök att inte vispa in för mycket luft i smeten, den får då en massa luftbubblor som gör att kakan kan spricka. Enbart ett estetiskt bekymmer, men även de kan vara besvärliga.