ViktVäktarna - Ärtrisotto med mandelgremolata och burrata

Ärtrisotto med mandelgremolata och burrata

13
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En risotto som är lika snygg som god! Ärtrisotto serverad med burrata och en mandelgremolata känns riktigt lyxig, men är inte det minsta klurig att få ihop.

Ingredienser

Vatten

1 liter

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Lök

1 st, gul/gula

Rapsolja

2 tsk

Arborioris

2½ dl

Gröna ärter

3 dl, tinade

Spenat, färsk

2 dl

Citron

1 st

Persilja

1 knippe(n), stort

Mandel

½ dl, saltrostad

Rapsolja

½ msk, kallpressad

Parmesanost

1 dl

Burrata

1 förp, avrunnen/avrunnet

Instruktioner

  1. Koka upp vatten med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
  2. Finhacka lök. Värm olja i en djup panna och stek löken tills den mjuknat, ca 10 minuter.
  3. Blanda ner ris och låt det steka med 2 minuter under omrörning. Sänk värmen och tillsätt buljong lite i taget, börja med ca 3 dl och sedan 1 dl efterhand som riset suger upp buljongen. Rör om ofta. Riset är klart när det är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt). Risotton ska vara som en lös gröt i konsistensen.
  4. Lägg ärter, spenat, pressad saft från citron och lite av risottobuljongen i en mixer och mixa till en slät puré.
  5. Finhacka persilja och mandel. Blanda ihop med rivet citronskal och kallpressad rapsolja. Smaka av med flingsalt.
  6. Blanda ner ärtpurén tillsammans med parmesan i risotton, smaka av med salt och peppar och servera toppad med burrata och mandelgremolata.

Anteckning

För en vegetarisk variant, byt ut burrata mot mozzarella!