ViktVäktarna - Baba ganoush

Baba ganoush

3
Points®
Total tid
1 tim 40 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
1 tim 30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Baba ganoush är en röra gjord på bakad eller rostad aubergine från Libanon. Den påminner om hummus med sin citronsmak, nötighet och den karakteristiska smaken av vitlök och ofta spiskummin, men är alltså baserad på aubergine istället för kikärter. Riktigt gott till grillat, på en härlig mezebuffé eller varför inte i wraps eller på en pizza?

Ingredienser

Aubergine

2 medelstor(t)/medelstora

Solroskärnor

¾ dl

Citron

1 msk, pressad

Olivolja

1 msk

Spiskummin

½ tsk

Vitlök

2 klyfta(or)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Dela aubergine på längden. Skär snitt ner till strax innan skalet, i ett rutnät. Lägg på en plåt och sätt in i nedre delen av ugnen tills de är riktigt mjuka, ca 1 ½ timme.
  3. Rosta solroskärnorna i en torr panna.
  4. Gröp ur aubergineköttet och lägg det i en mixerbunke. Tillsätt solroskärnor och pressad citron. Mixa till en slät kräm och blanda ner oljan. Smaka av med salt, peppar, spiskummin och finriven vitlök.