Foto av Bakad torskrygg från WW ViktVäktarna

Bakad torskrygg

11
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
0 min
Tillagningstid
35 min
Portioner
2
Svårighetsgrad
Medel
Torsk med blåmusslor, samt äpple- och persiljerotskompott. En läcker anrättning att bjuda på som gärna serveras med pressad potatis.

Ingredienser

Blåmusslor kokta med lag, avrunna

100 g, ca 500 g m skal

Lök

½ st, gul/gula

Vin, vitt torrt

2 dl

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

1½ dl

Majsstärkelse (redning)

2 tsk

Persiljerot

2 st, eller palsternacka

Rapsolja

1 tsk

Äpple

2 medelstor(t)/medelstora, i grova klyftor

Olivolja

1 tsk

Persilja

2 msk, grovhackad

Citron

½ st, saft och skal

Torsk

250 g, gärna torskrygg

Potatis

400 g

Instruktioner

  1. Koka potatis. Skölj och rensa musslorna. Fräs löken i en stor kastrull, lägg ner musslorna och slå på vinet. Sätt på ett lock och låt koka på hög värme i ett par minuter, lyft på locket ett par gånger och rör om. Låt svalna. Plocka ut musslorna ur skalet och koka upp musselspadet med grädde, smaka av med salt och peppar. Red av med redningen. Sila såsen. Blanda persiljeroten med oljan och lägg på en plåt. Baka i ugnen på 200° i ca 20 min eller tills den blivit lite gyllenbrun och mjuk. Låt svalna och grovhacka därefter i mindre bitar. Lägg äpplet i en kastrull med 1 msk vatten. Koka äppleklyftorna till ett grovt mos under lock, låt det gärna finnas bitar kvar. Ta grytan från värmen och blanda i persiljerot, smaka av med olivolja, citronsaft, citronskal och lägg i persiljan. Krydda med lite salt. Lägg torskbitarna med köttsidan neråt på en plåt, fyll på med lite vatten och täck med aluminiumfolie. Baka i ugn på 120° i ca 20 min eller tills skinnet går att dra av utan problem. Lägg bitarna på tallrikar, tillsammans med äpplepurén, musslorna och såsen. Servera med pressad potatis.