ViktVäktarna - Bärbomb med skogsbär

Bärbomb med skogsbär

10
Points®
Total tid
2 tim 45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
12
Svårighetsgrad
Medel
En riktigt maffig och imponerade efterrätt värdig en nyårsfest!

Ingredienser

Bär, frysta

300 g, skogsbär

Honung

2 msk

Gelatinblad

4 st

Choklad vit

100 g

Färskost 11%

300 g

Mellangrädde 27% ovispad

2 dl

Vaniljpulver

1 krm

Ägg

2 st

Socker

50 g

Vetemjöl

50 g

Bakpulver

½ tsk

Lättmargarin 40%

50 g

Instruktioner

  1. Lägg bär och honung i en kastrull och låt sjuda ca 10 minuter tills bären släppt ordentligt med vätska.
  2. Klä insidan av en 1 liters-skål med plastfolie (låt lite av folien hänga ut utanför kanten).
  3. Lägg gelatin i kallt vatten 10 minuter. Hacka under tiden choklad.
  4. Krama ur vätskan ur gelatinet och lägg i en kastrull tillsammans med 100 g färskost. När osten börjat smälta, tillsätt 90 g av den hackade chokladen och blanda runt tills chokladen smält. Ta från värmen.
  5. Lägg resterande färskost, grädde och vaniljpulver i en bunke och vispa med elvisp till en fluffig massa. Blanda ner choklad- och färskostblandningen och häll över i bunken med plastfolie. Vänd ner ⅔ av bärblandningen och ställ in i kylen ca 2 timmar tills massan är dallrig, men inte lös.
  6. Sätt ugnen på 190°:
  7. Lägg bakplåtspapper i en springform med samma diameter som din 1 liters-skål. Vispa ihop ägg, socker, mjöl, bakpulver och margarin och bre ut i formen. Sätt in i ugnen 20 minuter tills den inte är kletig i mitten (känn med en provsticka). Låt svalna helt i formen.
  8. Tryck den avsvalnade kakbottnen mot vanilj- och bärbomben. Vänd upp och ned på ett serveringsfat och ta bort plastfolien. Ringla över resterande bärsås och toppa med resterande choklad.