ViktVäktarna - Grön linsotto med vitlöksstekt svamp

Grön linsotto med vitlöksstekt svamp

6
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Som risotto, fast gjort på linser. Toppat med frästa champinjoner smaksatta med vitlök, citron och persilja. Gott och mättande!

Ingredienser

Vatten

8 dl

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Lök

1 st, gul/gula

Olivolja

2 tsk

Vitlök

1 klyfta(or)

Gröna torra linser

2 dl

Matlagningsvin, vitt

2 dl

Champinjoner

250 g

Margarin flytande 80%

2 tsk

Vitlök

1 klyfta(or)

Citron

1 st

Bladpersilja

1 knippe(n)

Parmesanost

2½ dl

Instruktioner

  1. Koka upp vatten med buljongtärning. Håll varm.
  2. Skala och hacka lök. Hetta upp en traktörpanna med olja och fräs löken tills den mjuknat. Pressa i vitlök och tillsätt linser. Låt fräsa med hastigt. Häll på matlagningsvin och låt det reduceras till ungefär hälften. Tillsätt 3 dl buljong och låt det koka in. Fortsätt spä med lite buljong i taget tills linserna är mjuka, ca 20 minuter.
  3. Dela svamp i grova bitar och stek i margarin tills de fått lite färg. Pressa ner vitlök, riv över citronskal och blanda ner hackad persilja. Salta.
  4. Blanda ner parmesan i linsotton och låt den smälta. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron. Toppa med svampfräset.

Anteckning

Toppa med lite extra riven parmesan och ev. hackade valnötter.