ViktVäktarna - Harira (marockansk soppa)

Harira (marockansk soppa)

1
Points® value
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Harira är en smakrik soppa från norra Afrika. I denna marockanska variant har vi kikärter, linser och ägg, vilket ger en väldigt matig soppa. Smaksatt med bl a saffran, ingefära och citron och toppad med persilja.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Stjälkselleri

1 st

Vitlök

2 klyfta(or)

Olivolja

1 msk

Ingefära

2 tsk, torkad

Gurkmeja

1 tsk

Kardemumma

½ tsk

Saffran

½ g

Tomater, passerade

500 g

Vatten

6 dl

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Gröna torra linser

1 dl

Kikärter, konserv

1 förp, avrunnen/avrunnet

Ägg

2 st

Bladpersilja

1 knippe(n)

Citron

1 st

Instruktioner

  1. Finhacka lök, selleri och vitlök.
  2. Värm olja i en gryta och fräs lök, selleri och vitlök tills de börjar mjukna. Tillsätt de torra kryddorna och låt dem fräsa med under omrörning under en minut. Häll på passerade tomater och vatten och lägg i buljongtärning. Koka upp och låt sjuda under lock 15 minuter.
  3. Tillsätt linser och låt koka med 20 minuter. Tillsätt sedan avrunna kikärter och låt koka ytterligare ca 10 minuter tills linserna är helt mjuka. Mosa bönor och linser lite lätt med en potatisstöt. Spä ev. med lite vatten om du vill ha en lösare konsistens.
  4. Vispa upp ägg och droppa ner i soppan, låt det koagulera och smaka av med salt.
  5. Servera toppad med hackad persilja och tillsammans med citronklyftor.