ViktVäktarna - Kryddiga köttbullar med linser och vispad tahini

Kryddiga köttbullar med linser och vispad tahini

11
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En plåt fylld med rostade grönsaker, linser och spiskumminkryddade köttbullar kommer här! Serverat med en vispad tahini smaksatt med vitlök och citron.

Ingredienser

Morot

500 g

Paprika

2 st, röda

Zucchini (squash)

1 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

3 tsk

Gula torra linser

2 dl

Ströbröd (skorpmjöl)

½ dl

Mjölk 0,5%

2 msk

Ägg

1 st

Spiskummin

1 msk

Salt

2 krm

Svartpeppar

2 krm

Nötfärs 5%

400 g

Tahini, med salt

1½ dl

Vatten

1 dl

Vitlök

1 klyfta(or)

Citron

1 msk, pressad

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skär morötter och paprikor i tunna stavar. Halvera zucchini på längden och skiva sedan i cm-tjocka skivor.
  3. Blanda morötter med 1 tsk olja, krydda med salt och svartpeppar. Fördela ut på en ugnsfast plåt och täck med folie. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
  4. Koka linser enligt anvisning på förpackningen. Låt dem stå under lock tills allt annat blir klart.
  5. Blanda ströbröd med mjölk, ägg, spiskummin, salt och svartpeppar. Låt stå 5 minuter. Blanda ner färsen och rör ihop till en smet. Rulla små köttbullar.
  6. Hetta upp 2 tsk olja i en panna och bryn köttbullarna runt om. Lägg åt sidan.
  7. Blanda ner paprika och zucchini på morotsplåten. Lägg på de brynta köttbullarna och sätt in i ugnen ytterligare 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och fått färg. Blanda slutligen ner de kokta linserna och låt dem rostas i ugnen några minuter.
  8. Vispa eller mixa tahini med vatten, pressade vitlöksklyftor och pressad citron tills det blir fluffigt. Smaka av med salt.
  9. Servera köttbullsplåten med vispad tahini.