ViktVäktarna - Kycklingfrikassé med curry

Kycklingfrikassé med curry

10
Points®
Total tid
1 tim 30 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 tim 10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Här kommer ett tips från husmodern. Koka en hel kyckling. Plocka köttet och använd det och lite av buljongen till en smarrig frikassé. Den buljong som blir över sparar du (perfekt att frysa in) till soppa, sås eller annan god gryta.

Ingredienser

Hel kyckling ca 1,2 kg

1 st, avser rå vikt och ätlig del

Lök

1 st, gul/gula

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Salt

1 msk

Lagerblad

1 st

Svartpeppar

3 korn, 3-5 korn

Fullkornsris okokt (100% fullkorn)

2 dl

Vetemjöl

2 msk

Gräddmjölk 6%

1 dl

Curry

2 tsk

Olivolja

2 tsk

Sparrisbroccoli (Bellaverde)

200 g

Instruktioner

  1. Lägg kyckling i en stor gryta med vatten så det precis täcker. Koka upp och skumma av.
  2. Klyfta lök och dela morötter grovt. Lägg ner i grytan med salt, lagerblad och pepparkorn. Låt sjuda under lock en timme.
  3. Lyft ur kycklingen och sila ner buljongen i en skål. Kyl den och lyft bort fettet.
  4. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  5. Plocka kycklingköttet fritt från ben. Lägg köttet åt sidan.
  6. Rör ut mjöl i lite av gräddmjölken. Vispa ihop med resterande gräddmjölk, 4 dl av kycklingbuljongen och curry i en kastrull. Koka upp och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Vänd ner kycklingköttet och låt allt bli varmt.
  8. Värm olja i en panna och stek sparrisbroccolin tills den får färg. Strö gärna över lite flingsalt.
  9. Servera med ris och sparrisbroccoli.

Anteckning

Förbered kycklingen och buljongen kvällen innan så går denna rätt snabbt att få ihop. Frikassén kan också göras av färdig kycklingbuljong och strimlade färska filéer. Se bara till att de sjuder i såsen tills de är genomlagade.