ViktVäktarna - Laxpudding med dill, karamelliserad lök och parmesan

Laxpudding med dill, karamelliserad lök och parmesan

7
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Här kommer en uppmaning någonstans mellan rekommendation och order – laga denna laxpudding! En lyxvariant på klassikern med färskpotatis, rökt lax, karamelliserad lök och riven parmesan.

Ingredienser

Färskpotatis

600 g, eller delikatesspotatis

Lök

3 st, gul/gula

Smör

2 tsk

Rapsolja

1 tsk

Balsamvinäger

1 msk, vit

Lax kallrökt

300 g

Ägg

3 st

Mjölk 0,5%

2½ dl

Dill

1 knippe(n)

Parmesanost

2 dl

Mangold

30 g

Citron

1 st

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Koka potatisen nästan klar. Spola med kallt vatten.
  3. Skiva lök.
  4. Värm smör och olja i en panna och stek löken på låg värme minst 20 minuter. Häll på vinäger och låt den koka in.
  5. Skiva potatis och lägg ett lager i botten av en ugnsfast form. Varva med skivad lax och karamelliserad lök.
  6. Vispa ihop ägg, mjölk, hackad dill, parmesan, salt och peppar och häll i ugnsformen. Sätt in i ugnen ca 30 minuter tills den fått fin färg och stelnat.
  7. Toppa med mangold, riv över citronskal och servera med citronklyftor.

Anteckning

Låt inte vintern stoppa dig från att laga denna laxpudding. Färskpotatisen kan enkelt bytas ut mot en annan smarrig fast potatisvariant, Bintje och Asterix är två favoriter.