ViktVäktarna - Rödbetsgravad lax med senapssås

Rödbetsgravad lax med senapssås

8
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Rödbetsgravad lax serverad med kokt potatis, sockerärter, senapssås och riven pepparrot är precis lika gott som det låter! Och att grava sin egen lax är inte det minsta svårt men det tar tid, så detta är ingen middag du kan äta ikväll. Men köp hem ingredienserna och sätt igång gravningen och du har en riktig festmåltid om 4-5 dagar!

Ingredienser

Socker

3 msk

Salt

2 msk

Vitpeppar

2 krm, grovt krossade korn

Lax

500 g

Rödbetor, färska

2 st

Potatis

600 g

Sockerärter

200 g

Fraiche 5%

2 dl

Senap (dijon)

2 tsk

Honung

1 tsk

Dill

½ dl

Pepparrot

1 bit(ar)

Instruktioner

  1. Blanda socker, salt och krossade vitpepparkorn.
  2. Lägg laxen på ett fat med skinnsidan neråt och gnid in den med kryddblandningen.
  3. Skala betorna och riv dem grovt. Lägg ovanpå laxen och klä in med plastfolie. Låt grava i kylen i 4-5 dagar.
  4. När gravningen är klar, skrapa bort rödbetorna och skär upp laxen i tunna skivor.
  5. Koka potatis.
  6. Blanda ihop fraiche, senap, honung och hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera laxen med potatis, sockerärtor, senapssås och finriven pepparrot.