ViktVäktarna - Saffransdoftande skaldjurslasagne

Saffransdoftande skaldjurslasagne

9
Points®
Total tid
1 tim 15 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
55 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Tomat, saffran och parmesan i en ljuvligt krämig lasagne med skaldjur. Förbered gärna tomatsåsen och béchamelsåsen dagen innan, men vänta med att lägga i skaldjuren. Sen är det bara att bygga ihop lasagnen, grädda och servera. Här använder vi linslasagneplattor men vanliga lasagneplattor går förstås lika bra.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Stjälkselleri

2 st

Saffran

½ pkt

Krossade tomater

1 förp

Matlagningsvin, vitt

1 dl

Oregano

1 tsk

Mjölk 0,5%

8 dl

Majsstärkelse (redning)

½ dl

Parmesanost

2 dl

Linspasta, lasagneplattor (100% linser)

120 g

Skalade räkor

300 g

Kräftstjärtar

200 g

Dill

1 dl

Citron

1 st

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hacka lök, morötter och selleri fint.
  3. Värm olja i en kastrull och fräs grönsakerna tillsammans med saffran. Slå på krossade tomater och matlagningsvin. Låt sjuda en stund och smaka sedan av med salt, peppar, en nypa socker och oregano.
  4. Koka upp mjölk. Vispa ut stärkelsen i lite kall mjölk och vispa sedan ner i den kokande mjölken. Sänk värmen och låt sjuda en kort stund. Smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och vispa ner ost.
  5. Vänd ner skaldjuren i tomatsåsen. Häll ett tunt lager sås i en lasagneform. Varva sedan tomatsås, béchamelsås och plattor ett par gånger. Sätt in i mitten av ugnen ca 35 minuter. Låt den vila 10 minuter innan servering.
  6. Strö över dill och garnera med citron samt några fina skaldjur. Servera med en fräsch grönsallad.

Anteckning

Hetta gärna upp mjölken i mikron först så bränner det inte i kastrullbotten så lätt.