Foto av Semlor från WW ViktVäktarna

Semlor

6
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
30
Svårighetsgrad
Medel
Betydligt nyttigare men lika goda är dessa semlor med kvarg och mellangrädde istället för vispgrädde. Nu kan du både njuta en semla och ta hand om dig själv.

Ingredienser

Margarin 80%

50 g

Mjölk 0,5%

2½ dl

Jäst

1 pkt

Kvarg naturell 1%

1¼ dl

Salt

1 krm

Kardemumma

1 tsk

Sirap

¾ dl

Vetemjöl

9 dl

Äggula

1 st

Mjölk 0,5%

3 msk

Mandelmassa

150 g

Mjölk 0,5%

½ dl

Mellangrädde 27% ovispad

3 dl

Instruktioner

  1. Smält margarin, tillsätt mjölk och värm till 37°.
  2. Smula jäst i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser sig.
  3. Blanda ner kvarg, salt, kardemumma, sirap och det mesta av mjölet. Låt jäsa ca 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bord och forma 30 bullar. Lägg på bakpappersklädd plåt, låt jäsa 30 minuter.
  4. Vispa ihop äggula med mjölk och pensla bullarna. Grädda i ugn 225° 6-8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.
  5. Skär av ett lock på bullarna, gröp ur lite ur underdelen och blanda med mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och klicka på. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.

Anteckning

Gillar du inte mandelmassa, blanda kakao, socker och rivet apelsinskal i grädden istället. Gör 15 stora eller 30 små bullar.