Foto av Skållat rågbröd från WW ViktVäktarna

Skållat rågbröd

4
Point(s)
Total tid
27 tim 50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 tim 30 min
Portioner
24
Svårighetsgrad
Avancerat
Bröd gjort på skållat grovt rågmjöl, sirap och fil är hur gott som helst men tar lite (läs: mycket) tid, så här är det planering som gäller. Dag ett skållar du rågmjölet och dag två bakar du brödet. Inga svåra grejer alltså, bara tidskrävande. Och i gengäld får du ett helt fantastiskt gott bröd!

Ingredienser

Vatten

5 dl

Rågmjöl

5 dl

Jäst

1 pkt

Vatten

1¼ dl, 37°

Fil, lättfil 0,5%

½ dl, 37°

Salt

2 tsk

Sirap

½ dl

Vetemjöl

8 dl, special

Kryddblandning

1½ msk, brödkryddor (anis+fänkål)

Margarin flytande 80%

1 msk

Instruktioner

  1. Dag 1: Koka upp 5 dl vatten och häll på rågmjölet. Blanda runt och låt stå.
  2. Dag 2: Blanda ut jäst i fingervarmt vatten. Blanda ner fil, salt, sirap, 3 dl vetemjöl, det skållade rågmjölet och brödkryddor. Låt jäsa 30 min.
  3. Blanda ner 5 dl vetemjöl och knåda tills du har en smidig deg. Baka ut till två limpor. Smörj två 1 ½ liters-formar och lägg limporna i dem. Låt jäsa 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 175°. Grädda bröden 1 ½ timme.