ViktVäktarna - Smördegspaj med ost och lök

Smördegspaj med ost och lök

13
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Vi tror att vi kommit så nära det bara går när det gäller definitionen av comfort food med denna rätt! Vi pratar om en mild och krämig smördegspaj med potatis, lök och ost. Bekant, bekvämt och behagligt.

Ingredienser

Potatis kokt

400 g

Lök

4 st, gul/gula

Rapsolja

2 tsk

Vitlök

2 klyfta(or)

Ost riven 17%

4 dl

Bladpersilja

2 msk, hackad

Ägg

3 st

Smördeg

150 g

Sparrisbroccoli (Bellaverde)

200 g

Gröna ärter

2 dl

Olivolja

2 tsk

Mynta

1 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skiva lök och stek på medelvärme i olja minst 15 minuter tills den börjar karamelliseras.
  3. Pressa ner vitlök i pannan med lök och låt steka med en kort stund. Häll över i en pajform och blanda ner skivad potatis, ost och persilja. Vispa upp äggen och blanda ner allt utom 1 msk. Smaka av med salt och peppar. Täck med smördegen och skär ett litet snitt i locket. Pensla med resterande ägg och sätt in i ugn ca 30 minuter tills degen är fluffig och gyllene.
  4. Koka broccoli några minuter, tillsätt ärterna när en minut återstår. Häll av vattnet och blanda med olja, flingsalt och mynta.
  5. Servera pajen med broccoli och ärter.