ViktVäktarna - Tomatsoppa med kikärter och sesamkräm

Tomatsoppa med kikärter och sesamkräm

3
Points®
Total tid
20 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En snabblagad och smakrik soppa som är fullproppad med grönsaker – det låter inte så dumt va? Och om vi berättar att den toppas med en sesamkräm låter det väl ännu bättre? En ny vardagsfavorit!

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

2 klyfta(or)

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

1 tsk

Spiskummin

1 tsk

Kikärter, konserv

1 förp, avrunnen/avrunnet

Krossade tomater

500 g

Vatten

5 dl

Grönsaksfond

1 msk

Persilja

½ dl

Tahini, med salt

2 msk

Matlagningsyoghurt 8%

1 dl

Sesamfrön

4 tsk

Instruktioner

  1. Hacka lök och vitlök och riv morötter grovt.
  2. Värm olja i en gryta och fräs lök och morot en stund. Tillsätt vitlök och spiskummin och låt fräsa med under omrörning ca 1 minut.
  3. Mosa eller mixa hälften av kikärterna (eller alla om du önskar en slät soppa). Lägg ner i grytan tillsammans med krossade tomater, vatten och fond. Låt koka upp och sedan sjuda 10-15 minuter utan lock. Rör om ibland. Smaka av med salt och peppar och blanda ner det mesta av persiljan.
  4. Blanda ihop tahini och yoghurt. Smaka av med en liten nypa flingsalt.
  5. Servera soppan med en klick sesamkräm, persilja och sesamfrön.