ViktVäktarna - Torskrygg med bakade svartrötter

Torskrygg med bakade svartrötter

6
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Att bjuda på en perfekt tillagad torskrygg känns alltid lite lyxigt tycker vi. Här serveras den med långbakade svartrötter och savoykål som sedan toppas med rostad mandel och pepprig krasse.

Ingredienser

Svartrot

400 g

Savoykål

½ medelstor(t)/medelstora

Olivolja

1 msk

Vatten

1 liter

Salt

1 dl

Torsk

600 g

Schalottenlök

1 st

Smör

½ msk

Vetemjöl

1 msk

Vin, vitt torrt

1 dl

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Fiskfond

½ msk

Dill

1 knippe(n)

Mandel

½ dl

Krasse

2 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Skala svartrötter under rinnande vatten och dela i mindre bitar. Klyfta savoykål. Blanda med olja och salt och sätt in i ugnen ca 45 minuter.
  3. Blanda ihop vatten och salt till en rimningslag. Låt torsken ligga i lagen 10 minuter. Ta upp och torka av den. Lägg över i en ugnsfast form och sätt in i ugnen tills den har 50°, ca 15 minuter.
  4. Finhacka lök och fräs i smör i en kastrull en stund utan att den tar färg. Blanda ner mjöl och låt det steka med någon minut. Häll på vin och vispa tills mjölet lösts upp. Blanda ner matlagningsbas och fond. Låt sjuda några minuter och smaka av med salt och peppar. Blanda ner hackad dill och mixa med en stavmixer.
  5. Hacka mandel grovt och rosta dem i en torr panna.
  6. Servera torsken med svartrötter, savoykål och sås. Toppa med mandel och krasse.

Anteckning

Svartrot, som även kallas fattigmanssparris, blir lite klistrig när man skalar den så på med gummihandskar om du vill slippa klibbiga fingrar.