ViktVäktarna - Ugnsbakade chai-munkar med kanelglasyr

Ugnsbakade chai-munkar med kanelglasyr

8
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
Kanske trodde du att du inte kunde äta munkar? Tänk om! De här är ugnsbakade (och alltså smartare) och precis lika goda som de friterade.

Ingredienser

Rapsolja

1 tsk

Vetemjöl

150 g

Farinsocker

2 msk

Bakpulver

¼ tsk

Bikarbonat

¼ tsk

Kanel

1½ tsk

Kardemumma

1 tsk, malen

Muskotnöt

1 krm, malen

Kryddnejlika

½ tsk, malen

Salt

1 krm, en nypa

Mjölk 0,5%

1 dl

Ägg

1 st

Margarin flytande 80%

30 g

Vaniljsocker

½ tsk

Äppelcidervinäger

1 tsk

Florsocker

60 g

Vatten

2 tsk

Kanel

¼ tsk

Karamellfärg

1 droppe(ar), röd

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200° (varmluftsugn 180°). Pensla en donutplåt med 6 hål med olja.
  2. Lägg mjöl, farinsocker, bakpulver, bikarbonat, kanel, kardemumma, muskot och nejlika i en stor skål. Tillsätt en nypa salt och blanda ihop.
  3. Blanda ihop mjölk, ägg, margarin, vaniljsocker och vinäger i en separat skål. Häll ner blandningen i mjölmixen lite i taget. Blanda hela tiden så att det inte bildas klumpar. Häll smeten i en spritspåse med rakt munstycke.
  4. Spritsa ut smeten längs med kanten av hålen på plåten, fyll varje hål upp till två tredjedelar. Ställ in i ugnen 10-12 minuter eller tills de höjt sig och blivit gyllenbruna. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.
  5. Blanda ihop florsocker och vatten till en slät blandning. Lägg ca hälften av glasyren i en separat skål och blanda ner kanel och karamellfärgen.
  6. Bre lite vit glasyr på munkarnas ovansida. Ställ sedan tillbaka dem på gallret ca 10 minuter. Avsluta med att ringla över den färgade glasyren.

Anteckning

Har du ingen spritspåse kan du använda en vanlig hushållsplastpåse och klippa av ena hörnet. En donutplåt går att hitta i de flesta köksbutiker.