Foto av Lutfisk med skånsk senapssås från WW ViktVäktarna

Lutfisk med skånsk senapssås

12
10
5
SmartPoints per portion
Total tid
2 tim 50 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En riktig gammal julklassiker upphottad med sås gjord på skånsk senap.Nu är det bara att hoppas på snö också!

Ingredienser

Lutfisk

1200 g

Salt

1 msk

Potatis

800 g

Margarin flytande 80%

2 msk

Vetemjöl

2 msk

Mjölk 0,5%

4 dl

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2 dl

Senap

2 msk, skånsk

Salt

1 tsk

Kryddpeppar

1 krm

Gröna ärter

250 g

Instruktioner

  1. Blötlägg fisken i rikligt med kallt vatten 2-3 timmar. Lägg fisken med skinnsidan neråt i en ugnsfast form, strö över salt och täck med aluminiumfolie. Tillaga i ugn 225o 40-45 min. Koka potatis. Smält margarinet i en kastrull, pudra över mjölet och rör om. Tillsätt mjölk och grädde, vispa såsen slät. Fortsätt att vispa i såsen tills den kokat upp. Låt den koka på svag värme ca 5 minuter. Rör om då och då så att den inte bränns vid. Rör ner senap och smaksätt med salt och peppar. Servera fisken med kokt potatis, senapssås och gröna ärter.

Sök bland 1000-tals recept i vår app!