Vardagssmart - enkla lösningar i köket

Matplanering är A & O för att komma igång med viktminskningen. Här är knepen som gör det roligare och enklare att äta sunt varje dag.
Publicerad 9 januari 2017 | Uppdaterad 9 augusti 2022

När vardagen rullar igång är det bra att ha rätt råvaror hemma och ligga steget före med matlagningen. Planera vilka rätter du ska laga och äta varje dag i en vecka och köp hem de råvaror som behövs. Vi bjuder på några tips:

Laga två rätter samtidigt och spar tid nästa dag

Den ena kan vara supersnabb så det inte tar hela kvällen. Kyl ner och spara den som lämpar sig bäst att göra en dag i förväg, soppa eller gryta exempelvis, och ät den andra rätten till middag den dagen. I vår kokbok Preppat & Klart hittar du flera smarta recept som alla går att förbereda inför veckan.

Ångkoka

Ångkokning är ett utmärkt sätt att fettsnålt och skonsamt tillaga grönsaker som broccoli, blomkål och morötter men även fisk och musslor.

Använd ugnen

Ugnsstekning lämpar sig till mycket! Köttbullar, rotfrukter, grönsaker, fisk, kycklingfiléer med mycket mera. Tänk efter innan du tar fram stekpannan, det kanske går lika bra att steka maten i ugnen! Lägg ett bakplåtspapper i botten på långpannan eller formen så snålar du ännu mer på fettet.

Soppa är bäst!

Soppor och grytor är oslagbara! Näringen tas tillvara och smakerna blommar fram ännu mer i sällskap av buljong och annan smaksättning.

Dressing ger extra krydda

Gör en stor sats Points-beräknad dressing eller kall sås som räcker några dagar. Behändigt att ha i kylen och slippa göra ny varje dag.

Smaksätt med sådant som smakar mycket och därmed inte kräver så stora mängder, kapris, parmesan- och västerbottensost, chili, dijonsenap, rivet citronskal, oliver. Ofta kan du dra ner väsentligt på saltet i dessa fall.