ViktVäktarna - Bibimbap med het tofu

Bibimbap med het tofu

9
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Bibimbap – pytt i panna på koreanska. Sesam- och sojastekt svart ris toppat med en massa godsaker, såsom gochujangmarinerad tofu, picklade morötter, chilistekt svamp och sparrisbroccoli. Och inte minst stekt ägg och sesamfrön.

Ingredienser

Svart ris

2 dl

Picklad morot

150 g, svarvad, 1 dl ättika 12%, 2 dl socker och 2 dl vatten

Tofu, fast

400 g

Japansk soja

1 dl

Gochujang (chilipasta)

2 msk

Ingefära

2 tsk

Sirap

1 tsk

Sesamolja

1 tsk

Lime

½ st

Vitlök

2 klyfta(or)

Sparrisbroccoli (Bellaverde)

200 g

Chilipeppar

1 st, röd/röda

Sesamolja

2 tsk

Japansk soja

½ dl

Rapsolja

2 tsk

Shiitake

200 g

Ägg

4 st

Sesamfrön

2 tsk, rostade

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Blanda ihop ättikssprit, socker och vatten så att sockret löser sig. Blanda ner morot och låt stå 10 minuter.
  3. Skiva tofu tunt och pressa ur vätska mellan hushållspapper. Blanda soja, gochujang, ingefära, sirap, olja, pressad lime och pressad vitlök. Häll över hälften i en påse och lägg ner tofun. Låt ligga minst 10 minuter. Lägg över tofun på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i övre delen av ugnen 25 minuter. Vänd på bitarna efter halva tiden.
  4. Koka upp resterande sojasås i en kastrull. Spä ev. med lite vatten.
  5. Dela sparrisbroccoli i mindre bitar. Strimla chili.
  6. Hetta upp sesamolja i en panna och stek avsvalnat ris tills det är lite krispigt. Häll på soja och låt koka in.
  7. Värm rapsolja i en annan panna och stek broccoli och svamp en stund. Låt chili steka med på slutet.
  8. Stek ägg i en panna med lite vatten.
  9. Lägg ris i skålar och fyll på med grönsaker, tofu och ägg. Ringla över sås och toppa med sesamfrön.

Anteckning

Den vanligaste picklingslagen är 1 del ättikssprit, 2 delar socker och 3 delar vatten. Men vill du lite mer kraft i smaken kör du en del ättikssprit och två delar av både socker och vatten.