ViktVäktarna - Bibimbap med sparris, svartkål och svamp

Bibimbap med sparris, svartkål och svamp

10
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Bibimbap är Koreas svar på pytt i panna och betyder blandat mål. Basen utgörs av ris, svart eller vitt, och denna vegetariska variant är fullproppad av shiitake, svartkål, sparris och morötter. Toppad med ett stekt ägg och sesamfrön. Så gott!

Ingredienser

Ris, okokt

3 dl

Sparris

1 knippe(n)

Svartkål

200 g

Vitlök

2 klyfta(or)

Ingefära

1 bit(ar)

Rapsolja

3 tsk

Svamp

300 g, shiitake

Chili flakes

1 tsk

Sesamolja

1½ msk

Japansk soja

3 msk, japansk

Ägg

4 st

Morot

4 medelstor(t)/medelstora

Salladslök

2 st

Sesamfrön

1 msk

Instruktioner

  1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Dela sparris och svartkål i mindre bitar. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Hetta upp en panna med 1 tsk olja och stek sparris, svartkål, vitlök och ingefära tills kålen krympt en aning. Krydda med salt och peppar.
  3. Hetta upp en annan panna med 1 tsk olja och stek svamp. Salta.
  4. Lägg undan svampen och stek det kokta riset i en torr stekpanna under omrörning några minuter tills det är torrt. Tillsätt chili flakes, sesamolja och soja och låt fräsa en kort stund till. Häll upp riset i fyra skålar.
  5. Stek äggen i resterande olja. Hyvla morötter med potatisskalare och hacka salladslök. Toppa risskålarna med grönsaksfräset, svampen, morötterna, salladslöken och sesamfrön.

Anteckning

Testa gärna svart ris, det har en nötig smak som passar utmärkt till denna rätt.